Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Α. ΟΜΑΔΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ
ΦΕΚ 199/1-10-09 Π.Δ. 159

1. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
2. Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες)
3. Δημόσια Νοσοκομεία – Κοινωνικές Υπηρεσίες
4. Υπουργείο Εργασίας, σωματεία και συνδικάτα
5. Υπουργείο Περιβάλλοντος και σχετικοί δημόσιοι φορείς
6. Ένοπλες Δυνάμεις – Σώματα Ασφαλείας
7. Ιδιωτικός Τομέας – Ελεύθεροι Επαγγελματίες
8. Δικαστήρια, σωφρονιστικά ιδρύματα και φορείς κοινωνικής επανένταξης αποφυλακισμένων και απεξαρτημένων.
9. Ανεξάρτητες αρχές του Κράτους.
10. Οργανισμοί και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως : Αναπτυξιακοί φορείς, κέντρα κατάρτισης και προώθησης της απασχόλησης, «κοινωνικοί συνεταιρισμοί», μη κυβερνητικοί οργανισμοί κ.λ.π.
11. Κέντρα Ερευνών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, Αναπτυξιακές Εταιρείες, κ.α

Βασικά Βήματα Εργασίας της ομάδας αυτής

- Καταγραφή των επιμέρους δομών, υπηρεσιών, γραφείων που υπάγονται σε κάθε ένα από τους παραπάνω τομείς και στους οποίους δύναται να απασχοληθεί ένας Κοινωνιολόγος.
- Αναζήτηση των σχετικών νόμων ίδρυσης των φορέων αυτών (καταστατικό ίδρυσης, ΦΕΚ ή ό, τι άλλο αφορά την δημιουργία του φορέα αυτού όπου αναφέρονται οι στόχοι του και η αποστολή του)
- Σύνταξη τεκμηριωμένων προτάσεων για το αντικείμενο εργασίας, το ρόλο και τη συμβολή του Κοινωνιολόγου σε κάθε φορέα και με αναφορά στο ΦΕΚ επαγγελματικής κατοχύρωσης των Κοινωνιολόγων (τεκμηριωμένη και συνοπτική την περιγραφή των αρμοδιοτήτων των Κοινωνιολόγων στο χώρο αυτό).
- Aποστολή των προτάσεων αυτών (μαζί με το ΦΕΚ) στις αρμόδιες υπηρεσίες του κάθε φορέα.
- Προσωπική επικοινωνία με αρμόδιους διευθυντές / στελέχη / αρχές.


Β. ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

Στόχος της ομάδας αυτής είναι η συνεργασία και επικοινωνία με φορείς του τμήματος Κοιν/γίας και του Πανεπιστημίου γενικότερα προκειμένου να αναδειχθούν ζητήματα σχετικά με την διασύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας την επαγγελματική κατοχύρωση των Κοινωνιολόγων καθώς και το θέμα απόκτησης διδακτικής επάρκειας .
Στις ενέργειες αυτής της ομάδας περιλαμβάνονται:
- Συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις του τμήματος,
- Επαφή με Πρόεδρο, Κοσμήτορα, Πρύτανη καθώς και με τους συλλόγους φοιτητών και μεταπτυχιακών
- Διατύπωση προτάσεων του συλλόγου σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και την διασύνδεση του τμήματος με την τοπική κοινωνία
- Επαναφορά στην επικαιρότητα το ζήτημα περί «Ίδρυσης Εκπαιδευτικού Κέντρου Παιδαγωγικής, Διδακτικής Επάρκειας»


Γ. ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Στόχος της ομάδας αυτής είναι η πολύπλευρη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς με σκοπό την ανάδειξη στο ευρύτερο κοινό των δυνατοτήτων των Κοινωνιολόγων και της χρησιμότητας του ρόλου τους στα τοπικά και εθνικά ζητήματα. Στις δράσεις μπορούν να συμπεριληφθούν:
- Διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με φοιτητές και απόφοιτους σχετικά με τα ζητήματα επαγγελματικής αποκατάστασης.
- Ενασχόληση με την δημιουργία Μητρώου Μελών Αποφοίτων Κοινωνιολόγων ώστε να μπορούν να δικτυωθούν όσοι διαμένουν στον ίδιο Νομό και να συνεργαστούν.
- Αρθρογραφία σε τοπικό και εθνικό τύπο σχετικά με επίκαιρα ζητήματα κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος ή με την χρησιμότητα της εν λόγω επιστήμης στην αντιμετώπιση προβλημάτων.
- Ενασχόληση με το ζήτημα της δημιουργίας «Βιβλιοθήκης Τίτλων εργασιών, μεταπτυχιακών ή σεμιναρίων». Από τον κατάλόγο αυτό θα μπορεί ο σύλλογος να καλεί τους συγγραφείς σε παρουσιάσεις ή δημοσιεύσεις των εργασιών αυτών στον τύπο ή σε αρμόδιους φορείς.
- Συμμετοχή σε συνέδρια ή ομιλίες.
- Επαφή με τους κατά τόπους φορείς και αρμόδιους προκειμένου να οργανωθούν εθελοντικές ομάδες Κοινωνιολόγων οι οποίοι θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις βοήθειας και επίλυσης προβλημάτων.


Όλα τα παραπάνω αφορούν ένα αρχικό στάδιο δραστηριοποίησης και τα πάντα θα εξαρτηθούν από την καθολικότητα της συμμετοχής ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Οι περισσότερες από τις παραπάνω ενέργειες μπορούν να επιτευχθούν και διαδικτυακά επομένως ο καθένας μπορεί να εργαστεί για τον σύλλογο από τον τόπο διαμονής του. Παρακαλούμε πολύ να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής του συλλόγου και να δηλώσετε ομάδα συμμετοχής ή τον οποιονδήποτε τρόπο με τον οποίο θα μπορούσατε να βοηθήσετε στις παραπάνω ενέργειες και σύντομα θα λάβετε απάντηση από το Δ.Σ. Να ελέγχετε συχνά το blog του συλλόγου sapkoino.blogspot.com και όσοι έχετε facebook http://www.facebook.com/profile.php?ref=name&id=1579026311#/event.php?eid=182112295711&ref=mf
Στείλτε μας email στο alumni_social@social.soc.uoc.gr ή στο sapkoino@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: